EFT

Odsudzovanie, chlieb nas kazdodenny ... co s nim?

Odsudzovanie, chlieb náš každodenný ... co s ním?

Odsudzovanie, chlieb náš každodenný ... čo s ním?

autor: Liečenie duše, 6. februára 2013 ·

Prednedávnom som si uvedomila, ako odsudzovaním druhých ľudí vytváram priestor pre odsudzovanie mňa samotnej. Ako vytváraním limitov pre druhých ľudí, stanovujem limity toho, čo je správne pre mňa samú. Lenže ja predsa chcem byť slobodná. Ak si chcem túto výsadu dopriať, musím ju dopriať aj všetkým ostatným.

Je síce fajn uvedomiť si, že je lepšie neodsudzovať, trošku náročnejšie je to však preniesť do praxe. Ja som sa však rozhodla nájsť cestu. A prišlo mi určité pochopenie...

Nikto neurčuje, čo je správne a čo nie (mnohí sa snažia, ale nikto k tomu nedostal povolenie :) ). Ak niekoho odsudzujem, musí sa ma to jeho správanie dotýkať. „Čo mi to správanie robí?“ resp. „Ako ma to správanie ohrozuje?“ je asi tá najlepšia otázka, ktorú si môžeme položiť. Skúste si na to odpovedať v príkladoch z Vášho života ...

Keď priateľ po sebe nechá neporiadok, mňa to ohrozuje tak, že mám pocit, že mám menej času pre seba a viac povinností a berie mi to energiu.

A teraz je na mne, aké rozhodnutia spravím. Či požiadam priateľa, aby to upratal. Alebo sa rozhodnem byť dočasne spokojná aj v neporiadku. Alebo vynechám niečo iné a sama upracem. V každom prípade si sama sebe venujem pocit pohody. Len tak si ho doprajem bez ohľadu na okolnosti.

Naše rozhodnutia a kroky by mali zabezpečiť to, aby sme zostali dobre naladení. Ak Vám niečo chýba, tak si to jednoducho dajte. Venujte si čas, pohodlie, podporu, čokoľvek ... Naše šťastie či spokojnosť by totiž nemali byť závislé na správaní druhých ľudí. To len vytvára závislosť a nespokojnosť. A nespokojnosť plodí odsudzovanie.

A samozrejme je dôležité vyčistiť si vlastné odsúdenie a kritiku, ktorú ste si zažili a všetky emócie s tým spojené. Mne najviac pomohla technika uvoľnenia negatívnych emócií. Nájdite si spôsob, ktorý pomôže Vám. Čím viac sme doráňaní, tým ľahšie je spadnúť do kritiky druhých, aby sme tak zmiernili vlastnú bolesť. Lenže bolesť plodiaca bolesť je už zbytočné zacyklenie. Treba z toho von :)